Caveat: I don’t pretend to be a statistician.
At primary school, starting the day at 9:oo am and going through to 3:oo pm, it’s a five-hour classroom day. Five days gives 30 hours at school, in class, a week. In NZ, the primary pupil has to attend (out of a total of 400 half-days) 396 half-days – that’s 198 days; that’s 1188 hours each year during which the child is out of parents’ direct charge (teachers being “in loco parentis”).
If one includes lunch and break times, then generally speaking the school day is a six hour day. 6 hours X 198 days = 1,188 hours a year at Primary school. Those hours apply from age five (Year 1) to age twelve (Year 8). That’s eight years of 1188 hours which equals 9,504 hours at primary school.
At secondary school, Years 9 to 13, the hours are from 8:30 to 3:30 – that’s seven hours a day, (35 hours a week). Students at secondary school work 386 half days – that’s 193 days; 193 X 7 = 1,351 hours a year. Multiply that by five secondary years – 6,755 hours at secondary school.
Total 9,504 + 6,755 = 16,259 hours spent in a classroom
from age five to the end of the year in which they’re about age 17
in Year 7 (or Form 7 in old terminology..
But what about their lives?
Not bothering yet about Leap years, 365 days X 24 hours = 4380 hours in a year.
4380 hours X 17 years = 74,460 hours of life.
Maybe add in 17 years / four for the number of leap year days… 4 x 24 for the leap year days’ hours = 96 hours.
So, 74,460 + 96 = 74, 556 total hours of life in the span of school life.
Hours spent in a classroom, divided by hours of life (then x 100), gives us the percentage of their lives they’re under a teacher’s/school’s care.
16,259 / 74,556 X 100 = 21.8 % (rounded, 22%)
Get it? Only 22% of the life of a child is spent in school until the end of (NZ) Year 13 (c. Age 17)!
CHILDREN ARE, HOWEVER, UNDER PARENTAL CONTROL
FOR 78% OF THEIR LIVES.
WHAT GOOD ARE YOU PARENTS DOING FOR YOUR CHILDREN
WITH THAT OTHER 78% OF THEIR LIVES?